Vaccinaties tegen covid


Wij bieden dit najaar de mogelijkheid voor iedereen die dit wenst om zich te laten vaccineren tegen covid en griep. Voor de covidvaccinatie kan dit enkel op afspraak tijdens de vooraf geplande vaccinatiemomenten, te boeken via de afsprakenagenda of telefonisch. 

Momenteel kan u hiervoor in de praktijk terecht op meerdere data eind september, begin oktober. 

Zaterdagen 23 en 30 september en 7 oktober 2023 zijn volzet. 


Het vaccin hoeft niet afgehaald te worden bij de apotheek.

I.t.t. het covidvaccin, wordt het griepvaccin tijdens de gewone raadplegingen gegeven. U kan dit zonder voorschrift afhalen bij de apotheek. Griepvaccinatie gebeurt bij voorkeur vanaf midden oktober tot midden december.


Ziehier meer informatie van het Departement Zorg van de Vlaamse Overheid:


Voor wie?

Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden.  

Om zich daartegen te beschermen, laten zij zich best vaccineren. Griep- en covid vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. 

Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dit wensen.


XBB-vaccins beschikbaar
Begin september heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap haar goedkeuring gegeven voor het nieuwe, aangepaste vaccin Comirnaty XBB 1.5 van Pfizer/BioNTech. Het zijn monovalente vaccins gebaseerd op de ‘XBB’ variant van het coronavirus. Een dag later zette ook de Europese Commissie het licht op groen voor de implementatie ervan in Europa.
 
Dankzij die goedkeuringen, zijn deze aangepaste vaccins nu beschikbaar. We zullen dus enkel de aangepaste XBB-vaccins gebruiken voor de covidvaccinatie.


Wanneer vaccineren?
Gezien de covid-piek volgens de laatste inschattingen midden oktober ’23 wordt verwacht, gebeurt de covid-vaccinatie best vóór die verwachte piek en uiterlijk voor eind oktober. 


Ziek de dag van vaccinatie?

Mocht u de dag van uw afspraak één van volgende symptomen hebben - koorts, hoesten, ademhalingsproblemen, spierpijn, keelpijn, diarree - kan u best uw vaccinatie uitstellen en een nieuwe afspraak maken. 


Meer info via www.laatjevaccineren.be